Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

8. 12. 2009 8:41
zase se ale zamysleme

Učitelé  kteří  neučí ze script zní to lákavě, v IT či filozofii kde je spousta zajímavostí na které lze upozornit a věnovat se jim.Jenže,z čeho se budou učit studenti doma?Z čeho budou zkoušeni? Stále hrozí státní maturity,podle čeho budou otázky? Patrně ze script.Taky jsem to zažil,pan profesor měl velice zajímavý výklad, ve kterém nám osvětlil mnohé zajímavé z jeho oboru.A když jsem se pak podíval na přehled otázek ke zkoušce tak jsem strávil víkend memorováním ze script

Nejde o to,aby někteří učitelé vykládali zajímavou látku,když objem látky a požadavků na učení ve všech předmětech zůstane stejný.Každý učitel ho odpřednáší jak umí,a  i když se nějaký učitel snaží zajímavě,civí na něj plná třída unavených studentů,přehuštěných z předcházejícíh předmětů.Méně je někdy více,ale o tom ani žáci ani agilní učitelé a ředitelé.O tom MŠ a celá koncepce výuky. I dospělí si mlhavě pamatují ze školy láčkovce,chemické vzorce,ale spočítat si výši úroků které zaplatí lichvářům nedovedou

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

8. 12. 2009 0:09
lide jednaji intuitivne ekonomicky

a proto se nesnazi neco 'naucit'. Citi, ze to v budoucnu nebude potreba. Poslednich 20 let ukazalo, ze umet dokazat platnost Pytagorovy vety nebo psat bez chyb je uplne k nicemu. Mladi jiz dnes vedi, ze je potreba umet podvadet, arogantne lhat, umet se vymluvit, hodit chybu na spolupracovniky a to 'nejdulezitejsi' - je potreba mit zname.

Volani po vzdelane mladezi je naprosty nesmysl. Mladi uz se svou lekci naucili.

0 0
možnosti
H

hanick

7. 12. 2009 23:59
Souhlas

mít takovou krávu ve sboru, vyhodil bych ji taky. Ještě máme jednu takovou a jednoho kantora, po kterém žáci ve vyučování házejí žvýkačky. Od pololetí půjdou pryč. R^

0 0
možnosti
H

hanick

7. 12. 2009 23:22
Dá se s tím celkem souhlasit

akorát bych ty "postarší zkušené učitele" nepředhazoval jako zaostalou veteš. Je spou¨sta takových,kteří drží krok s pokrokem i v těch piedestalovaných kategoriích IT. Pravdou nepochybně je fakt, že odezva zájmu ze strany studenstva rapidně klesá a stává se obecným zvykem, hlavně ve středních školách.

" Národ, který platí generály, poslance mediální "hvězdy" a další polocelebrity více než učitele si nezaslouží soucit k tomu, co ho čeká v budoucnosti...":-(

0 0
možnosti
J

Jálida

7. 12. 2009 19:23
Vážit si dobrého učietele

A já jsem tedy přesvědčená, že si žáci dobrého učitele vážit umí. Nevím, jak je to na SŠ, na ZŠ, aj., ale u nás na gymplu vyskytne-li se dobrý profesor, tak nejen, že si toho všimneme a snažíme se toho na ten jeden rok nebo dva využít (déle totiž většinou nikdo nevydží), ale staráme se i o to, aby to věděl. ;-)

0 0
možnosti
BR

Stobka

7. 12. 2009 16:25
Takzvané evropské projekty

jsou noční můrou škol. Kolik řečí o tom bylo a všichni si představují, jak si za to školy nakupují auta a noutbuky. Nedovedete si představit, kolik dokumentů musí řadoví učitelé ve volném čase vytvořit, aby se za jednu desetinu z obdržených peněz pak koupila jedna interaktivní tabule.

0 0
možnosti
F

Faun

7. 12. 2009 16:01
Ryba smrdí od hlavy

Celý problém vidím i v jiných souvislostech. To, že učitel v poměru ke svému vzdělání bere mizerný plat, je jen jedna stránka věci. Druhá - schopnější studenti jdou studovat školy, kde poměr vzdělání - plat je ke studiu více motivuje a v životě jim přináší podstatně vyšší životní standart. Práce pedagoga je velmi namáhavá, přesto máme na školách tolik žen - doplňují jen rodinný rozpočet, jiné vyšší cíle si nekladou.

Jinak bych se ještě rád zmínil o samotném studiu na pedagogickcýh školách. Jsem přesvědčen, že nacpat do budoucího pedagogoa potřebné kvantum vědomostí je nedostačující. Vzpomínám na svůj vstup do školství.  Pan ředitel mi tehdy řekl: "Pane kolego, nezapomínejte, že učitel musí být vynikající herec." A to dnešním pedagogům nejvíce chybí - neumí žákům učivo podat,  neumí zaujmout. Jedním z problémů školství je i jeho řízení.  Demokracie a liberalizace neznamenají, že školám dovolíme všechno, nebo je necháme rozhodovat o náplní výuky či jim dáme za úkol napsat si osnovy.  

 

0 0
možnosti
H

hanick

7. 12. 2009 23:24
Re: Ryba smrdí od hlavy

Pod toho herce se podepíši....R^

0 0
možnosti
JV

Jirka Vokurka

7. 12. 2009 15:50
Trocha matematika

Dovolím si s Vámi nesouhlasil. Každý dnes jen křičí, že má malou výplatu, ale každý by si měl také uvědomit, kolik toho v práci odpracuje. Psal jste o IT odbornících. Již osmým rokem se IT živím a finančně si nestěžuji, ale na rozdíl od učitelů také práci věnuji téměř veškerý svůj čas. Mám kamarády učitele a tak vím, že učí do dvaceti hodin týdně. Když k tomu připočtu několikery prázdniny, které za rok mají, tak mi z toho vychází, že za měsíc odpracuji 2x až 3x tolik hodin co učitelé. Pak jsem samozřejmé, že si v IT vydělám více peněz. Je to prostě něco za něco. Pokud tedy školi dokáží vypracovat takový rozvrh, aby učitelé pracovali stejně jako ostatní zaměstnanci, tak můžou snížit stavy na polovinu a učitelé si můžou domů odnést 2x takový plat. Sice jsem to teď napsal dosti nadneseně, ale zhruba tak to je. A prosím neargumentujte mi s tím, kolik práce dělá učitel mimo učení. První rok mákne, udělá si přípravy a pak je používá minimálně dalších pět let.

0 0
možnosti
OR

Ježkovy_voči

7. 12. 2009 16:06
Re: Trocha matematika

Nezapomnel jste nahodou take na hodiny priprav na vyucovani (aby byl ucitel dobry, musi se pripravovat) a take napriklad u ucitele IT studovat vytvory studentu a rozebirat jejich pokusy o programovani (oprava pisemek). Sledovat nove poznatky a technologie. To zabere cas. Trochu jste to zjednodusil ... ;-)

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

7. 12. 2009 15:34
Mladý muži,

kdyby se platilo školné, byly by peníze na platy kvalitních pedagogů a nevyhazovaly by se sumy na vzdělaní pak, která se ptají "k čemu jim tyhle kraviny v životě budou". Prostě, kdo by předmět považoval za kravinu, tak by si neprodlužoval mládí "studiem" zdarma. Taky se říká "darovanému koni na zuby nehleď" - pokud má být studium zdarma, tak berte nebo nechte ležet, ale nekritizujte. Nebo si kupte lepší - za svoje.

0 0
možnosti
MV

marka40

7. 12. 2009 15:03
Mladý muži -

moc pěkné, výstižné a hlavně pravdivéR^

0 0
možnosti
  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2991x
Autor blogu vystudoval znalostní inženýrství na FIT ČVUT v Praze. Aktuálně pracuje jako datový analytik a .NET vývojář v jedné softwarové firmě.