Jak budeme platit v roce 2050?

27. 06. 2009 13:08:23
Úvaha nad tím, jakým způsobem budeme platit za takových, dejme tomu, 40 let... Hned na začátku této eseje je zapotřebí položit si jednoduchou, přesto zásadní otázku: „Budeme v roce 2050 vůbec ještě platit?“

Jistě si každý z nás hned vybaví myšlenku ryzího komunismu, kdy by peníze přestaly jako takové úplně existovat a lidé by získávali prostředky jednorázové či postupné spotřeby směňováním mezi sebou. V praxi by to vypadalo tak, že zemědělec vypěstuje plodiny, které vymění řemeslníkovi za stavbu obydlí. Aneb ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady udělají moc. Neodpustím si citaci jednoho nejmenovaného předsedy a zmocněnce politické strany Mírové hnutí 2007:

„A na co vlastně peníze, které vládnou tomuto světu? Tomuto světu vládnou především Peníze, Kapitál, Mamon a Áres. Mělo by být podle Něco za něco:

Zub za zub má správně znamenat: jídlo za jídlo.

Oko za oko má znamenat: Pohled za pohled, Lásku za Lásku. Úsměv za úsměv. Nikoliv si vyrážet zuby a vydlabávat oči! Ten umí to a ten zas tohle."

Bude tedy v roce 2050 situace taková, že peníze v hotovostní i bezhotovostní formě přestanou existovat po vzoru jednoho nejmenovaného sci-fi seriálu? Budeme si všichni rovni? Můj názor je takový, že tato ideologie nebude realizovatelná ani za 100, 200 let, natožpak v roce 2050. Lidé jsou přeci jenom lidé a nemůžeme si naivně myslet, že za těch čtyřicet let se lidstvo tak markantním způsobem změní a tyto utopistické myšlenky budou mít v budoucnu vůbec nějakou šanci na úspěch. Navíc v době, kdy zůstává základním cílem marketingu úspěch na trhu pod vidinou zisku, je myšlenka komunismu více než směšná. Moje odpověď na výše položenou otázku je tedy jasné ne.

Když tedy peníze, ať už v hotovostní či bezhotovostní formě, budou existovat, jakým způsobem tedy budeme platit v onom zmiňovaném a pro tuto esej klíčovém roce 2050? Na to je velice těžké najít jednoznačnou odpověď. Představme si, že se píše rok 1909, tedy že se vrátíme 100 let zpátky v čase, a máme se vyjádřit ohledně všech pokroků a technologií, které v průběhu 20. století lidstvo objeví či zdokonalí. Těžko by si obyčejný smrtelník dokázal jednoduše představit, že se člověk podívá do vesmíru, či se dokonce dotkne nohama Měsíce. Byla by jistě potřeba notná dávka Verneovské fantazie k tomu, abychom předpověděli vynálezy mobilního telefonu, internetu či možnosti umělého oplodnění. Člověk, ačkoliv je obdarován nekonečnou fantazií, si jednoduše nedokáže představit rychlost pokroku, která mnohdy překračuje hranice našeho chápání. Tedy přesnost předpovědi, jak budeme platit v roce 2050, bych přirovnal k přesnosti loňských ekonomických prognóz pro rok 2009 před vypuknutím světové finanční krize.

Je potřeba si nejprve uvědomit kam směřuje současný trend plateb a od toho odvíjet prognózy pro nadcházející léta. Pro nikoho nebude jistě překvapením, když řeknu, že je čím dál tím více oblíbenější bezhotovostní způsob plateb. Základních výhod těchto transakcí je hned několik. Za prvé své peníze nemusíme nosit neustále u sebe kdykoliv si chceme jít něco koupit, tudíž nehrozí, že nám naše poctivě vydělané finance někdo sprostě ukradne, že se nám čirou náhodou ztratí, či je popřípadě sami znehodnotíme například rozlitým nápojem v kabelce. Za druhé bezhotovostní způsob, ať už platba kartou, či pomocí zázraku, nazývaném též jako internet, je velice pohodlný.

V dnešní době existuje ale pořád mnoho lidí, spíše těch starších, kteří stále preferují hotovosti. Zkrátka a dobře nemají důvěru k bankám a raději doma usínají s pocitem, že svoje peníze mají pod vlastní kontrolou a nemusí se obávat, že o svoje peníze přijdou důsledkem finančních problémů konkrétní banky. Postupem času však těchto lidí dle mého názoru začne ubývat, stejně jako lidí nevlastnící svůj profil na Facebooku, a nebude nic bránit tomu, aby hotových peněz bylo v oběhu stále méně a méně.

V roce 2050 by tedy opravdu nemusely peníze reálně (hotově) existovat, každopádně by se nejednalo o komunistický ideologický prvek (viz. úvod článku), neboť by se stále užívalo peněz v bezhotovostních platbách. Ovšem jako nejvýraznější změnu oproti dnešku ve způsobu plateb bych si přál v jednotné celosvětové měně. Velice by se tím zjednodušilo obchodování v rámci mezinárodního trhu a i samozřejmě cestování pro běžné obyvatele by bylo daleko snazší a komfortnější.

Co se týče dalších futuristických prvků, určitě není nereálná ani myšlenka jakéhosi čipu, který by každý člověk měl umístěný pod kůží například na ruce, a pomocí něhož by mohl v jakémkoliv obchodě po přiložení ruky ke snímači zaplatit v jednotné celosvětové měně. A nemusel by to být ani již zmiňovaný čip zabudovaný pod kůží. Osobně by mi asi nebylo příliš po chuti, kdyby se stát, ve kterém žiji, rozhodl do mého těla zabudovat kousek anorganické hmoty. Na druhou stranu kdyby lékaři jasně prokázali, že ono zařízení bude zdravotně absolutně nezávadné a nebude překážet ke každodenní činnosti, asi by mi čip v ruce nevadil. No jo, ale takový čip by se dal určitě jednoduše nabourat a data v něm pozměnit, řekneme si. Jenže jak se postupně zdokonalují hackeři i lidé, kteří využívají chyb systému k jeho vlastnímu pozdějšímu využití, tak s tím se přímo úměrně zdokonalují i ochranné prvky a mechanismy. Vždyť stoprocentní ochranu nemáme před ničím, můžeme akorát riziko zneužití minimalizovat na stopové množství. A upřímně si myslím, že takový případ by byl právě i náš zmiňovaný mikročip.

Na každý pád by ale bylo dobré, aby se sjednotilo co nejvíce údajů a možností do jednoho zařízení. Jedno zařízení, které nahradí kreditní kartu, kartu pojištěnce, kartu do knihovny, občanský průkaz, informace o dosaženém vzdělání, legitimace pro městskou hromadnou dopravu, atd. Prostě vše, co si dokážeme představit. Byl bych velice rád, kdyby se lidstvo za těch 40 let aspoň trošku umoudřilo a „vložením" všech údajů a průkazů do jednoho celku by ulevilo již tak mohutné a sílící se byrokracii. Všechno to papírování a ukládání do databází pro všechny průkazy a údaje nás daňové poplatníky stojí ročně miliony a miliony korun. Vezměme si takovou Evropskou unii, které více jak 5% všech financí „schramstne" administrativa. Byl bych velice nešťastný, kdyby se Evropa v tomto směru ani za 40 let nezměnila.

Nyní opustím od teorizování a pomalu zavírám své světle modré oči a představuji si situaci za letního večera roku 2050, kdy se pan Novák rozhodne dojít si na nákup. Nebude k tomu již potřebovat peněženku, kterou by v současnosti jisto jistě musel mít alespoň kvůli kreditní kartě, občanskému i řidičskému průkazu a tudíž se v roce 2050 bez zbytečně promarněného času hledáním dokladů může rovnou vydat vstříc nákupům. Na jeho levé ruce se mu blýskají značkové stříbrné hodinky s atomovou přesností a člověk by těžko postřehnul mikročip umístěný těsně za zápěstím. Při placení pan Novák jen na malou chvíli přiloží svoji ruku ke speciálnímu snímači, který během pár sekund vyhodnotí celou transakci. Hotovo. Těchto snímačů samozřejmě bude po celém světě nepočitatelně. Jednalo by se o jednoduchá, velice malá a levná zařízení se sofistikovaným a neprolomitelným softwarem.

Již v současnosti se rozjíždí celosvětově trend zjednodušování plateb pro co největší komfort obyvatelstva. A tímto tempem se za těch dlouhých 40 let vše smrští do jednoho zařízení a všechny důležité papíry či karty, kterých máme plné skříně a peněženky, v budoucnu potřebovat dle mého názoru nebudeme. Není podstatné, jestli budeme platit formou mikročipu zabudovaného v těle, či externích zařízení v kombinaci s biometrickými prvky. Důležité je, aby ubylo papírování a celkový systém, nejenom plateb, se zjednodušil. V roce 2050 snad již vymizí obava ze ztráty občanského průkazu či jiných důležitých dokladů, protože mi jistě dáte za pravdu, že obíhání po úřadech není zrovna nic příjemného.

Autor: Jan Hnízdil | sobota 27.6.2009 13:08 | karma článku: 11.87 | přečteno: 1492x

Další články blogera

Jan Hnízdil

Povinné očkování proti Covidu je v socialistickém systému zdravotnictví logickým vyústěním

Státy se dušovaly, že očkování proti Covid-19 nebude rozdělovat společnost na občany první a druhé kategorie. Všichni víme, jak to dopadlo. A tím to nekončí. V Rakousku začne od února povinné očkování a brzy to tak bude všude.

21.11.2021 v 11:15 | Karma článku: 16.90 | Přečteno: 972 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 10.12 | Přečteno: 86 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 909 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1583 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 50 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2991

Autor blogu vystudoval znalostní inženýrství na FIT ČVUT v Praze. Aktuálně pracuje jako datový analytik a .NET vývojář v jedné softwarové firmě.  

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...