Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ponziho důchodový systém

Ponziho schéma asi není třeba dlouze představovat. Tento model proslavil Charles Ponzi někdy na počátku 20. století a od těch dob se stal oblíbeným modelem mnoha podvodníků.

Jedná se o podvodný model investičního fondu, který slibuje lidem (mnohdy extrémně velmi lákavé) zúročení peněz, nicméně provozovatel tyto vložené peníze dále neinvestuje, ale pouze vyplácí část těchto peněz stávajícím účastníkům fondu. Tento model může fungovat do té doby, dokud je dostatek přílivu nových peněz. Postupně se však systém dříve či později logicky zhroutí. 

Ačkoliv je tento způsob investičního podvodu velmi známý, a dalo by se říci že již profláklý, stále se vždy najdou důvěřiví jedinci, kteří za vidinou slibovaného obrovského zisku naletí a utopí své těžce vydělané peníze.

Do takových schémat by mohl investovat pouze idiot, řeknete si. Zvláště když se tyto případy často medializují a upozorňuje na ně kdekdo. Málokdo by však čekal, že se v takovém podobném schématu sám také nachází. A nejedná se o vůbec nic malého či neznámého, jedná se o Státní důchodový systém.

Důchodový systém je oproti klasickému Ponziho schématu nicméně ještě horší v tom, že účastníci jsou do tohoto modelu zapojeni zcela nedobrovolně a neexistuje žádná legální cesta, jak z něho ven. Občané státu jsou navíc vlastními rukojmími tohoto schématu, neboť funguje tak, že účastník prostřednictvím sociálního pojištění celý svůj produktivní život dotuje toto schéma aby přežilo, aby pak sám musel doufat a věřit, že další generace bude početnější a dostatečně efektivní k tomu, aby dokázala uživit i jeho. Z podstaty věci tedy není možné ze dne na den tento systém ani vypnout, neboť by na to doplatilo mnoho lidí nacházejících se na konci produktivního věku, jejichž celé vklady Ponziho úředník rozdal dřívějším účastníkům schématu.

Je velkým omylem se domnívat, že pokud si platíme sociální pojištění, tak nám stát tyto peníze ukládá a spoří na náš vlastní důchod. Stát se totiž chová přesně jako se choval Charles Ponzi, tedy že z našeho sociálního “pojištění” vyplácí důchody včasnějším účastníkům tohoto schématu (rozuměj současným důchodcům). A z části tyto peníze ještě požere stát sám (administrativa).

Aby důchodový “Ponziho” systém mohl i nadále fungovat, musela by věková struktura obyvatelstva vypadat podstatně jinak, nežli vypadá dnes. Viz přiložený obrázek (dostupný z webu ČSÚ) k 31. 12. 2019, na kterém jsou jasně vidět dvě populačně nejsilnější generace. Ta první, poválečná, se již dostává kompletně do důchodového věku. Ta druhá, děti poválečné generace (též známy jako Husákovy děti), je ještě početnější - a díky ní tu může současný Ponziho systém ještě stále fungovat - se nachází někde na rozmezí 40 až 50 lety života. Bohužel, tato generace již nevyprodukovala ještě početnější armádu nových účastníků důchodového systému a tudíž vznikl deficit (žlutě vyznačen na obrázku níže), kvůli kterému se systém jako takový dříve či později zhroutí.

Jak z toho ven?

Možností jak se z této tikající bomby dostat je hned několik. Některé jsou pouze teoretické a prakticky neproveditelné, některé jsou zase neudržitelné do budoucna a pouze by oddálily zhroucení schématu. Uvedu je spíše pro pobavení, nežli jako reálné možnosti. Mezi tyto patří např. mnohem masivnější imigrace obyvatel, či mnohem masivnější plození dětí (v této variantě by bylo ale zároveň nutné vynalézt i speciální inkubátor, který by výrazně zkrátil dozrání jedince do produktivního věku).

Další možností by bylo výrazné zefektivnění práce člověka, musel by přijít nějaký zásadní technologický pokrok, např. jaderná fúze, mnohem rychlejší automatizace a robotizace práce, etc. A ačkoliv jde pokrok velmi rychle dopředu, stále to není dostačující k tomu, aby nás to zachránilo od blížícího se zhroucení Ponziho důchodového schématu.

Nejrozumnější a nejdostupnější variantou (alespoň pro nás, mladší generace) je tedy osobní odpovědnost každého jednotlivce. Je nutné zapomenout na to, že nějaký důchod jako takový budeme za 25 až 35 let ještě pobírat, je nutné si začít spořit na stáří na vlastní pěst a nespoléhat se pouze na stát. Důchodové pojištění placené v rámci daní totiž není možné chápat jako vlastní pojištění nebo spoření, je to zkrátka solidární daň k uhrazení důchodů současným důchodcům. Mnoho mladých lidí to tak již chápe, nicméně je potřeba začít nazývat věci pravými jmény. Např. i zdravotní pojištění není pojištění, ale to už je zase na jiný příběh...

Autor: Jan Hnízdil | sobota 6.3.2021 19:07 | karma článku: 21,80 | přečteno: 1083x
  • Další články autora

Jan Hnízdil

Povinné očkování proti Covidu je v socialistickém systému zdravotnictví logickým vyústěním

Státy se dušovaly, že očkování proti Covid-19 nebude rozdělovat společnost na občany první a druhé kategorie. Všichni víme, jak to dopadlo. A tím to nekončí. V Rakousku začne od února povinné očkování a brzy to tak bude všude.

21.11.2021 v 11:15 | Karma: 17,16 | Přečteno: 973x | Diskuse| Společnost

Jan Hnízdil

S LEO Expressem poprvé a naposledy

Chtěl bych se s Vámi podělit o svoji nedávnou bídnou zkušenost s cestováním se společností Leo Express.

19.9.2018 v 12:13 | Karma: 44,55 | Přečteno: 12996x | Diskuse| Ostatní

Jan Hnízdil

Je načase změnit systém prezidentských a senátních voleb

Tak jsme si o víkendu demokraticky zvolili “nového” prezidenta. 51% proti 49%, většina porazila menšinu, tedy je vše v pořádku, demokracie vyhrála a můžeme jít v klidu dál.

28.1.2018 v 17:05 | Karma: 17,92 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Politika

Jan Hnízdil

Objektivní názor: Regulace / zákaz potratů

V prvním díle mého experimentu bych se rád pokusil vytvořit kompletní (objektivní) názor na téma potratů. Mají být potraty zakázané, případně regulované státem, či se má jednat o svobodné rozhodnutí partnerů?

12.4.2016 v 8:16 | Karma: 10,53 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Jan Hnízdil

Vytvoření komplexně kompletních názorů

Svůj blog zde na iDNESu jsem založil počátkem roku 2008, coby 16 letý student, který měl potřebu svoje (často jednoduché a jednoduché) názory sdílet se světem.

10.4.2016 v 11:18 | Karma: 11,20 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2991x
Autor blogu vystudoval znalostní inženýrství na FIT ČVUT v Praze. Aktuálně pracuje jako datový analytik a .NET vývojář v jedné softwarové firmě.